Als je kleintje bij jou is, dan heb jij natuurlijk alles zelf in de hand. Je vermijdt koemelk en weet inmiddels welke producten je wel en niet kunt gebruiken. Maar hoe zorg je ervoor dat het ook goed gaat bij de oppas, op de crèche en met traktaties?
Hier zijn onze drie beste tips!
1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Een kindje hebben met koemelkallergie is een extra uitdaging. Je wilt voorbereid zijn op iedere situatie. Omgaan met een koemelkallergie vergt vooral een goede voorbereiding. Check dus voortaan wat er voor komende week allemaal in de agenda staat en weet waar gaat je kleine allemaal heengaat.
Plannen, plannen, plannen
- Het is slim om de crèche en oppas op de hoogte te stellen van de koemelkallergie bij jouw kindje. Er kan getrakteerd worden bij de crèche, of je oppas wil je kleintje misschien wel iets lekkers geven. Je kunt hiervoor een lijstje maken van voedingsmiddelen en producten die jouw kleintje niet mag eten en drinken. Deze lijst hang je thuis op je eigen koelkast én op die van de crèche.
- Bij de crèche of het kinderdagverblijf kun je ook een trommeltje met traktaties neerleggen die jouw kleine wel mag eten. Zo kan je kleintje toch met elke verjaardag meedoen!
- Mocht je kind onverhoopt wel koemelk binnenkrijgen dan is het fijn om een noodplan klaar te hebben liggen, zowel thuis als bij de opvang. Hier kun je bijvoorbeeld symptomen opzetten die je kind krijgt van koemelk. Zet ook het telefoonnummer van je huisarts erbij. Zo kan er snel gehandeld worden en kun je de zorg meer loslaten.
Eten jullie een keer buiten de deur of gaan jullie uit eten in een restaurant? Neem dan je eigen potje of tussendoortje mee en laat je kleintje eventueel wat mee happen van jouw bord, mits koemelkvrij natuurlijk! Hier heb je een grotere kans op wanneer je naar een ‘vegan’ restaurant toe gaat. Hier komen er gelukkig steeds meer van!
2. Kook vers en plantaardig
Het meest handig is dat je zoveel mogelijk zelf probeert te koken met pure ingrediënten. Dan weet je wat er in gaat. Gaat altijd zelf koken je een stap te ver, koop dan producten die zo puur mogelijk zijn.
Puur en plantaardig
- Lees altijd het etiket en scan het op melkproducten.
- Ken de vervangende producten voor typische melkproducten, zoals sojaroom in plaats van kookroom).
- Wees creatief! Wil je een keertje pannenkoeken bakken? Dan kun je die eventueel klaarmaken met de dieetvoeding (bijvoorbeeld flesvoeding op basis van een extensief (eiwit)hydrolysaat of aminozuren) van je kleine.
- Daarnaast zijn steeds meer 100% plantaardige producten in de winkels te koop. Dit staat op het product vaak vermeld als ‘vegan’. Er zitten dan helemaal geen dierlijke ingrediënten in het product. Daarom zijn plantaardige of ‘vegan’ producten meestal vrij van koemelk. Let wel goed op (!) want het ‘Vegan’ en ‘Vegetarisch’ keurmerk lijken op elkaar. Terwijl er in vegetarische voeding nog wel melk kan zijn verwerkt. Check voor de zekerheid altijd het etiket!
3. Wissel ervaringen uit
Jij bent lang niet de enige met een kindje met koemelkallergie, en vele ouders hebben een soortgelijk pad bewandeld. Het allerfijnst is het om ervaringen met andere ouders uit te wisselen.
Je bent niet alleen
Op verschillende mummy-fora zijn er topics over (verdenking van) koemelkallergie waar je je eigen verhaal kwijt kunt. Dat lucht op! Daarnaast kun je ook veel lezen en leren over de ervaringen van anderen. Wie weet herken je jezelf in verhalen van anderen en word je wijzer van hun tips.
Waarschijnlijk kom je op die manier weer tot nieuwe ideeën om met bepaalde situaties om te gaan, en krijg je nog fijne tips over lekkere koemelkvrije producten in de supermarkt of inspiratie voor nieuwe recepten. Informeer eens op de crèche of er andere kindjes zijn met koemelkallergie en ga in gesprek met de ouders. Je zult zien dat je niet de enige bent en dat men vaak erg bereid is om je op weg te helpen. Het helpt ook al om je hart te luchten bij vrienden of familie. Zij zullen vast en zeker met jouw gezin meeleven, meedenken en meehelpen waar het kan.
Weer wennen aan koemelk
Goed nieuws: 85% van de kinderen is voor de 5e verjaardag over de koemelkallergie heen gegroeid. Wanneer jouw kind zover is? Dat kun je uitproberen, met de Melkladder. Zo geef je je kind meteen de tijd om te wennen aan melk en proberen jullie producten stapsgewijs.
Hoe weet je of je kindje weer koemelk mag
De beste manier om te checken of je kind tegen koemelk kan, is door het te proberen. Wil jij kijken of je kleine alweer wat koemelk verdraagt? Bespreek dat altijd eerst met je arts of diëtist. Het geleidelijk weer proberen van koemelk volgens de Melkladder, is namelijk niet voor alle kinderen geschikt. Daarnaast kan de arts of diëtist een vinger aan de pols houden op de momenten dat jullie een nieuwe stap van de ladder proberen.
Met de Melkladder stapsgewijs naar normaal eten
Vaak kunnen kinderen met koemelkallergie als eerste een kleine hoeveelheid melk verdragen die hoog verhit is geweest.
Een kinderkoekje (dat gebakken is, en dus hoog verhit) gaat bijvoorbeeld sneller goed dan een schaaltje vla. Stap 1 in de Melkladder gaat dus ook uit van producten die minimaal 15-20 minuten hoog verhit zijn geweest. Als je start, geef je een kleine portie van een product uit die eerste stap, bijvoorbeeld ¼ biscuitje. Als dit goed gaat, bouw je stapsgewijs op naar een heel koekje. Je mag zo best een week over de stap doen. Als je ontdekt dat meerdere producten uit de eerste stap goed gaan, kun je door naar stap 2. Misschien gaat een beetje roomboter op brood ook wel gewoon! Ook voor deze tweede stap neem je weer de tijd. Je bouwt de hoeveelheid roomboter (of een ander product uit stap 2 op) en kijkt hoe het met je kind gaat. Krijgt je kind klachten die het voorheen ook van melk kreeg? Probeer dan een ander product uit die stap en blijf wat langer bij deze stap. Pas als je merkt dat de stap goed gaat, kun je door naar een volgende stap. Zo kunnen jullie stapsgewijs ontdekken wat je kind al wel en nog niet verdraagt. Lukt een stap nog niet? Geen probleem. Het weer kunnen verdragen van melk gaat geleidelijk. Blijf producten uit de eerdere stappen die wel goed gingen, gewoon geven, zodat het lichaam van je kind eraan herinnerd wordt, dat koemelk niets vreemds is. En probeer binnenkort het product dat niet goed ging uit deze laatste stap nog een keer. Misschien lukt het dan wel.
Bespreek het starten van de Melkladder met de behandelend arts of diëtist. Zij kunnen je meer tips geven, zoals wat een goed moment is om een nieuw product te proberen, wanneer je moet bellen en wat je het beste kunt doen als je kind ziek is. Plan samen ook wat evaluatiemomenten in.
Weer wennen aan koemelk
De meeste kinderen groeien over hun koemelkallergie heen. Hoe snel? Dat varieert per kind en gaat geleidelijk, in stappen.
Kleine beetjes koemelk die hoog verhit zijn geweest in een cracker gaan bijvoorbeeld eerder goed dan een bolletje roomijs met een toefje slagroom. Met behulp van de Melkladder kun je je kind – onder begeleiding van een arts of diëtist – langzaam laten wennen aan koemelk en uitproberen wat al wel en nog niet goed gaat.