Goed nieuws: 85% van de kinderen is voor de 5e verjaardag over de koemelkallergie heen gegroeid. Wanneer jouw kind zover is? Dat kun je uitproberen, met de Melkladder. Zo geef je je kind meteen de tijd om te wennen aan melk en proberen jullie producten stapsgewijs. 

Hoe weet je of je kindje weer koemelk mag

De beste manier om te checken of je kind tegen koemelk kan, is door het te proberen. Wil jij kijken of je kleine alweer wat koemelk verdraagt? Bespreek dat altijd eerst met je arts of diëtist. Het geleidelijk weer proberen van koemelk volgens de Melkladder, is namelijk niet voor alle kinderen geschikt. Daarnaast kan de arts of diëtist een vinger aan de pols houden op de momenten dat jullie een nieuwe stap van de ladder proberen.

Met de Melkladder stapsgewijs naar normaal eten

Vaak kunnen kinderen met koemelkallergie als eerste een kleine hoeveelheid melk verdragen die hoog verhit is geweest.

Een kinderkoekje (dat gebakken is, en dus hoog verhit) gaat bijvoorbeeld sneller goed dan een schaaltje vla. Stap 1 in de Melkladder gaat dus ook uit van producten die minimaal 15-20 minuten hoog verhit zijn geweest. Als je start, geef je een kleine portie van een product uit die eerste stap, bijvoorbeeld ¼ biscuitje. Als dit goed gaat, bouw je stapsgewijs op naar een heel koekje. Je mag zo best een week over de stap doen. Als je ontdekt dat meerdere producten uit de eerste stap goed gaan, kun je door naar stap 2. Misschien gaat een beetje roomboter op brood ook wel gewoon! Ook voor deze tweede stap neem je weer de tijd. Je bouwt de hoeveelheid roomboter (of een ander product uit stap 2 op) en kijkt hoe het met je kind gaat. Krijgt je kind klachten die het voorheen ook van melk kreeg? Probeer dan een ander product uit die stap en blijf wat langer bij deze stap. Pas als je merkt dat de stap goed gaat, kun je door naar een volgende stap. Zo kunnen jullie stapsgewijs ontdekken wat je kind al wel en nog niet verdraagt. Lukt een stap nog niet? Geen probleem. Het weer kunnen verdragen van melk gaat geleidelijk. Blijf producten uit de eerdere stappen die wel goed gingen, gewoon geven, zodat het lichaam van je kind eraan herinnerd wordt, dat koemelk niets vreemds is. En probeer binnenkort het product dat niet goed ging uit deze laatste stap nog een keer. Misschien lukt het dan wel.

Bespreek het starten van de Melkladder met de behandelend arts of diëtist. Zij kunnen je meer tips geven, zoals wat een goed moment is om een nieuw product te proberen, wanneer je moet bellen en wat je het beste kunt doen als je kind ziek is. Plan samen ook wat evaluatiemomenten in.

Weer wennen aan koemelk

De meeste kinderen groeien over hun koemelkallergie heen. Hoe snel? Dat varieert per kind en gaat geleidelijk, in stappen.

Kleine beetjes koemelk die hoog verhit zijn geweest in een cracker gaan bijvoorbeeld eerder goed dan een bolletje roomijs met een toefje slagroom. Met behulp van de Melkladder kun je je kind – onder begeleiding van een arts of diëtist – langzaam laten wennen aan koemelk en uitproberen wat al wel en nog niet goed gaat.

OOK BENIEUWD NAAR