Hoe weet je of je baby koemelkeiwitallergie heeft? Dat is heel lastig. Koemelkeiwitallergie is namelijk niet gemakkelijk te herkennen. De symptomen kunnen erg verschillend zijn. Lees meer over de klachten die kunnen wijzen op een koemelkeiwitallergie.
Algemene reacties koemelkallergie
Allergische reacties kunnen in verschillende delen van het lichaam klachten veroorzaken. Wanneer 2 of meer organen betrokken zijn, is de kans op koemelkallergie groter. Meestal doen de symptomen zich voor bij huid, maag en darmen en/of luchtwegen. Ook zijn er andere veelvoorkomende klachten bij koemelkallergie, die niet gelinkt kunnen worden aan een speciaal orgaan. Deze klachten vallen onder de categorie 'overige klachten'.
Vermoed je koemelkallergie bij je baby? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de (huis)arts.
Flesvoeding of borstvoeding weigeren
Lijkt je baby zin te hebben in de tepel of fles, maar stopt je kleintje al snel met drinken? Dit kan een teken van voedselallergie zijn. Misschien proest je kleintje ook na een aantal slokken of is het geïrriteerd. Neem contact op met je arts als je kindje structureel de borst of fles weigert of problemen heeft met eten.
Overmatig huilen
Huilt je kleintje ontroostbaar? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Misschien heeft je kleine wel last van buikkrampen, een moeizame ontlasting of huidirritatie. Veel van deze symptomen kunnen veroorzaakt worden door een koemelkallergie. Je kunt met je baby naar de arts gaan en dit laten onderzoeken.
Onrustig gedrag of hangerigheid
Dat een baby hangerig is, is heel normaal. ‘Normale hangerigheid’ van baby’s begint meestal als ze 1-3 weken oud zijn, piekt op ongeveer 6 weken en eindigt bij 3-4 maanden. De meeste baby’s zijn ongeveer 2-4 uur per dag hangerig, ongeacht wat je doet. Een hangerig kindje wil graag bij de ouders op de arm of tegen de borst liggen. Ze lijken vaak ‘ontevreden’ met hun voedingen of huilen bij het (borst)voeden. De meeste kinderen zijn ’s avonds meer hangerig. En meestal slapen ze langer na dit ‘hanguurtje’. Normale hangerigheid treedt elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip op. Op andere momenten van de dag is je baby gewoon rustig en gelukkig.
Is je kindje langere tijd onrustig, of hangerig? Dan kan dat een eerste symptomen van een voedselallergie zijn.
Onrustig slapen
Als je kindje ’s nachts slecht slaapt, is dat vervelend. ’s Nachts, maar ook overdag kan je kleintje de gevolgen merken en bijvoorbeeld minder goed functioneren.
Goed om te weten: kinderen met koemelkallergie kunnen onrustig gedrag vertonen, maar meestal is er een andere reden voor onrustig slapen van kinderen. Bespreek dit eens met je arts.
Overstrekken
Sommige baby’s strekken steeds hun benen en leggen hun hoofdje in de nek. De strekspieren in de rug spannen zich dan flink aan. We noemen dit ‘overstrekken’. Je baby ontspant niet en huilt meestal veel. Als overstrekken gebeurt tijdens het voeden, kan het een teken zijn van zure oprispingen (reflux). Reflux kan een symptoom zijn van koemelkallergie.
Vertraagde groei
Op het consultatiebureau wordt de groei van je kindje goed bijgehouden. Zit er een afbuigende lijn in de groeicurve (en groeit je kleintje dus minder goed) dan zal de consultatiebureauarts een verwijzing geven naar een kinderarts. Als er sprake is van een koemelkallergie dan groeit je kleine daardoor minder goed: door koemelkallergie kan het zijn dat je kindje niet alle voeding opneemt die het binnenkrijgt. Ook kan groeiachterstand ontstaan als een baby niet de geschikte dieetvoeding krijgt.
Zwelling van lippen ogen en gezicht
Bij een zwelling hoopt zich meer vocht op onder de huid. Bij een ontsteking kan de huid bijvoorbeeld opzwellen. Maar ook allergische reacties, bijvoorbeeld op koemelk, kunnen leiden tot zwelling in het gezicht, rond de ogen en van lippen. Neem altijd direct contact op met de huisarts.
Anafylaxie
Bij anafylaxie is er sprake van een ernstige allergische reactie (bijvoorbeeld bij ernstige koemelkallergie). Gelukkig komt het zelden voor bij kinderen. Maar áls het gebeurt, moet er snel worden ingegrepen. Heeft jouw kleintje een verhoogd risico op anafylaxie? Dan geeft de arts je advies hierover en krijg je wellicht het advies om een epinefrine (adrenaline) injectiepen (de zogenoemde Epipen) in huis te halen.
Huidreacties bij koemelkallergie
Allergische reacties kunnen in verschillende delen van het lichaam klachten veroorzaken, zo ook bij de huid. Wanneer 2 of meer organen betrokken zijn, is de kans op koemelkallergie groter. Dus heeft je baby alleen huidklachten dan is de kans dat het een allergie is, een stuk kleiner dan wanneer je baby daarnaast ook nog last heeft van een piepende ademhaling of erg rusteloos is.
Vermoed je koemelkallergie bij je baby? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de (huis)arts.
Eczeem
Eczeem is een ontsteking van de bovenste lagen van de huid. Je kunt eczeem herkennen aan een droge en terugkerende huiduitslag met een of meer van de volgende symptomen: rode vlekjes, zwelling, jeuk en droogte, korstvorming, schilferen, vorming van blaasjes of korstjes en verdikking van de huid.
Oorzaak eczeem bij baby’s
Eczeem bij baby’s kan worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem bij een voedselallergie. Of eczeem een oorzaak is of een gevolg van voedselallergie wordt nog volop onderzocht. Zeker is dat kinderen met atopisch/constitutioneel eczeem aanleg hebben voor ontwikkelen van een (voedsel)allergie, waaronder koemelkallergie. Eczeem kan ook andere oorzaken hebben, zoals contacteczeem waarbij de huid reageert bij contact met een bepaalde stof.
Huiduitslag, rode opgezette huid
Uitslag is een verandering van de huid. Door huiduitslag kan de huid van kleur veranderen (rode uitslag), jeuken, warm worden, hobbelig zijn, droog aanvoelen, barsten, blaasjes vormen, en pijnlijk zijn. Huiduitslag bij je baby kan plaatselijk zijn, of het hele lichaam bedekken.
Oorzaken huiduitslag bij baby’s
Huiduitslag kan verschillende oorzaken hebben. En ook de behandeling varieert, afhankelijk van de oorzaak. Bij baby’s kan de huiduitslag een symptoom zijn van koemelkallergie. Ongeveer 70% van de kinderen met koemelkallergie reageert via de huid. De uitslag zal dan pas verdwijnen als de diagnose koemelkallergie is vastgesteld en je kindje een koemelkvrij dieet heeft.
Reacties van maag en darmen bij koemelkallergie
Allergische reacties kunnen in verschillende delen van het lichaam klachten veroorzaken, zo ook bij de maag en darmen. Wanneer 2 of meer organen betrokken zijn, is de kans op koemelkallergie groter. Dus heeft je baby alleen maag- en/of darmklachten dan is de kans dat het een allergie is, een stuk kleiner dan wanneer je baby daarnaast ook nog last heeft van een rode, opgezette huid en vaak de fles weigert.
Vermoed je koemelkallergie bij je baby? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de (huis)arts.
Diarree (aantal keren per dag waterdunne ontlasting)
Je kindje heeft diarree als de ontlasting dun (waterig) is, de kleur en geur anders zijn dan normaal én als je kleintje meer dan 8 poepluiers op een dag heeft. Check de ontlasting van je kindje bij iedere poepluier, zodat je makkelijk veranderingen ontdekt.
Oorzaak acute diarree bij je baby
Als baby’s en kinderen acute diarree hebben, komt dit meestal door een infectie. Meestal duurt diarree 1 of 2 dagen en gaat vaak weg zonder speciale behandeling. Naast de diarree kan je kindje ook andere klachten hebben als misselijkheid, braken, koude rillingen, koorts of bloed in de ontlasting.
Oorzaak chronische diarree
Houdt de diarree langer aan dan 14 dagen, dan is er vaak iets anders aan de hand. Misschien reageer je kleintje wel op medicijnen of heeft het een darmaandoening of voedselallergie, zoals koemelkallergie.
Darmkrampen
Veel baby’s hebben last van darmkrampjes vanaf de eerste 2 weken na de geboorte tot ze 3 tot 4 maanden oud zijn. De darmen van een kind zijn tot die tijd nog niet helemaal volgroeid. Je baby is bij krampjes onrustig, trekt veel de beentjes op, wordt knalrood en huilt ontroostbaar. Meestal is dit een halfuur tot een uur na de voeding. Je baby kan ook lekker slapen en ‘vanuit het niets’ gaan huilen. Is je baby ontroostbaar en heeft het ook andere klachten (stijgt het gewicht bijvoorbeeld te langzaam en/of moet je kleintje meer dan 5 keer per dag overgeven), neem dan contact op met een arts. Buikkrampjes kunnen een teken zijn van koemelkallergie.
Bloed in de ontlasting
Heeft je kindje bloed in de ontlasting? Dit kan komen door een beschadiging of aandoening in bijvoorbeeld de maag of de darmen. Maar de ontlasting kan ook een andere kleur hebben door het eten van bijvoorbeeld bieten of tomaten. Of soms door gebruik van medicijnen.
Oorzaak bloed in de ontlasting
Verstopping (geen of weinig ontlasting) en voedselallergie zijn bij kinderen de meest voorkomende oorzaken van bloed bij de ontlasting. Ontdek je bloed in de ontlasting van je kind? Neem dan contact op met je arts.
Moeizame ontlasting
De eerste paar weken poept elke baby meestal en paar keer per dag. Maar als de vertering goed op gang komt, dan kan het zo zijn dat je baby veel minder gaat poepen. Zelfs tot 1 keer ontlasting in een paar dagen kan bij borstvoeding nog oké zijn. Als je kindje veel moeite heeft met de ontlasting, huilt tijdens het poepen of alleen windjes laat zonder echt resultaat, dan heeft je kleintje waarschijnlijk last van verstopping.
Oorzaak verstopping
Verstopping wordt ook wel obstipatie genoemd. Obstipatie kan worden veroorzaakt door een tekort aan vocht. Ook als je van voeding switcht, kan verstopping ontstaan: het kan zijn dat de darmen van je kindje even moeten wennen aan de nieuwe voeding. Heeft je baby verstopping en daarnaast ook andere klachten? Dan is er misschien sprake van koemelkallergie. Als verstopping de enige klacht is, is er waarschijnlijk een andere oorzaak voor.
Winderigheid
Kinderen met een opgeblazen gevoel hebben vaak ook last van buikkrampjes, braken, diarree, obstipatie (verstopping; geen of weinig ontlasting), bloedige of donkere ontlasting of winderigheid. Kindjes met een opgeblazen buikje hebben vaak ook maagklachten en een slechtere eetlust. Het gevolg: gewichtsverlies doordat ze minder eten en drinken.
Oorzaak opgeblazen buikje
Een opgeblazen buik kan verschillende oorzaken hebben, waaronder obstipatie, veel lucht in de darmen door huilen of een infectie. Ook voedselallergie zoals bijvoorbeeld koemelkallergie kan een opgeblazen buikje geven.
Zure oprispingen (reflux)
Bij reflux (zure oprispingen) stroomt de maaginhoud terug in de slokdarm. Reflux komt vaak voor bij baby’s, vooral in de eerste 3 maanden. Het is een normaal verschijnsel. Zolang je kleintje er geen last van heeft, verder gezond is en normaal groeit, is er niets aan de hand en gaat het vanzelf over. Maar sommige kinderen hebben wel echt last van de reflux. Zijn de klachten ernstig dan noemen we dat gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ). Klachten kunnen bestaan uit pijn tijdens of na het voeden, ontroostbaar huilen, slechte groei, slecht slapen, niet willen eten of drinken, en klachten aan de luchtwegen. Als de klachten ernstig zijn, bespreek dit dan met de arts.
Oorzaak reflux
Reflux wordt veroorzaakt doordat de sluitspier (sluiting) tussen de slokdarm en de maag nog niet helemaal ontwikkeld is. Als de maag vol is, kan de maag overlopen en komt er voeding terug omhoog naar de mond. Bij ongeveer een derde van de kinderen met ernstige klachten bij reflux (GORZ) is er sprake van koemelkallergie.
Spugen braken of overgeven
Bij spugen geeft je kleintje ‘een mondje terug’ van de borst- of flesvoeding, dat is een kleine hoeveelheid. Het is niet gek als er bij je kleintje wat voeding terugkomt, want het maagje is nog maar klein en het klepje dat de maag sluit werkt nog niet optimaal. Bij braken of overgeven komen er meestal grotere golven voeding terug.
Oorzaak spugen, braken of overgeven
Als je kindje vaker grote hoeveelheden melk krachtig uitspuugt na het voeden, neem dan contact op met je arts. Vooral als dit krachtig spugen begint als je net over bent gegaan van borst- naar flesvoeding, kan koemelkallergie de onderliggende oorzaak zijn.
Reacties van de luchtwegen bij koemelkallergie
Allergische reacties kunnen in verschillende delen van het lichaam klachten veroorzaken, zo ook aan de luchtwegen. Wanneer 2 of meer organen betrokken zijn, is de kans op koemelkallergie groter. Dus heeft je baby alleen klachten aan de luchtwegen dan is de kans dat het een allergie is, een stuk kleiner dan wanneer je baby daarnaast ook nog last heeft van een bloederige ontlasting en daarbij nog overmatig huilt.
Vermoed je koemelkallergie bij je baby? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de (huis)arts.
Verkoudheid, loopneusje
Een verkoudheid bij je kindje is lastig te voorkomen. Kleintjes hebben immers nog niet zoveel weerstand opgebouwd tegen verkoudheidsvirussen, en komen nu eenmaal vaak andere (verkouden) kindjes tegen met snot aan de handjes. In de meeste gevallen gaat de verkoudheid vanzelf weer over binnen 1 à 2 weken. Soms houdt het langer aan, of gaat het gepaard met een piepende ademhaling of koorts. Dan is het slim om een afspraak te maken met de arts.
Niezen
Als de neus- of keelslijmvliezen van je kleintje geprikkeld worden, moet je kindje niezen. Bij een voedselallergie, zoals koemelkallergie, niest je kindje niet alleen maar zijn er meer klachten. Het is ook lastig aan te geven of vaak niezen veroorzaakt wordt door de voedselallergie.
Piepende ademhaling
Een piepende ademhaling is een continu, grof, fluitend geluid bij het ademen. Als je kindje een piepende ademhaling heeft of benauwd is, kan dit veroorzaakt worden door een vernauwing of belemmering in de luchtwegen. Als je kleintje vaker een piepende ademhaling heeft, kan een allergische reactie de veroorzaker zijn. Laat dit door de arts controleren.
Ademhalingsproblemen, kortademigheid
Milde ademhalingsproblemen bij een baby komen soms door een verstopte neus of intensieve inspanning. Bij kinderen met een allergie komen ademhalingsproblemen vaker voor dan bij kinderen die geen allergie hebben. Als je kindje vaak moeite met ademhalen heeft, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Je arts kan jullie hierbij helpen.