Eigenlijk kan ieder kind een koemelkallergie ontwikkelen. De symptomen van koemelkallergie kunnen bij ieder kind anders zijn. Daardoor is koemelkallergie soms lastig te herkennen.

Herken de symptomen van koemelkallergie

De meeste baby’s huilen regelmatig of hebben wel eens huiduitslag, diarree of buikkrampjes. Ook spugen de meeste baby’s wel eens en onrustig slapen doen ze allemaal zo af en toe. Meestal is de verklaring voor deze klachten onschuldig en gaan ze vaak vanzelf weer over. Echter, bij ongeveer 1 tot 5% van de baby’s is er sprake van een koemelkallergie en blijven de klachten aanhouden zolang er geen actie wordt ondernomen. Niemand kent jouw kindje beter dan jijzelf, dus vertrouw op je ouderlijk instinct bij de beslissing of nadere actie nodig is.

Vermoed je koemelkallergie bij je baby? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de (huis)arts.

Klachten aan meerdere organen?

Twijfel je of jouw kleintje koemelkallergie heeft? De lijst met symptomen op de andere pagina's kan je hierbij helpen. Allergische reacties kunnen in verschillende delen van het lichaam klachten veroorzaken. Deze symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig. Wanneer 2 of meer organen betrokken zijn, is de kans op koemelkallergie groter. Dus heeft je baby alleen maag-darmklachten dan is de kans dat het een allergie is, veel kleiner dan als je baby daarnaast ook een piepende ademhaling heeft of voedsel weigert. Meestal doen de symptomen zich voor bij huid, maag en darmen en/of luchtwegen. Daarnaast is er nog een categorie ‘overig’, met andere veelvoorkomende klachten bij koemelkallergie.

Wanneer ontstaan de koemelkallergie symtomen?

De aard van de symptomen geeft belangrijke informatie over de kans dat het gaat om een koemelkallergie. Daarnaast is het ook goed om een idee te krijgen van het moment waarop de klachten zich ontwikkelen. Is dit vrijwel direct na het drinken van koemelk-houdende (fles)voeding? Dan is een link relatief snel te leggen. Maar soms laten de koemelkallergische klachten langer op zich wachten. Lastig! Hieronder lees je meer over de verschillende soorten koemelkallergie.

Directe reactie

Bij dit type allergie verschijnen de symptomen na enkele minuten of binnen de eerste 2 uur na het drinken aan de borst of uit een flesje. Het immuunsysteem van je kindje reageert snel op melkeiwitten door antilichamen te produceren. Die zijn vervolgens verantwoordelijk voor de aanmaak van histamine; het stofje dat een onmiddellijke allergische reactie veroorzaakt. Deze vorm van koemelkallergie wordt ook wel IgE-gemedieerde koemelkallergie genoemd. Deze directe reacties bij een koemelkallergie kunnen in verschillende delen van het lichaam klachten veroorzaken, maar komen meestal voor op de huid en slijmvliezen in maag of darmen en/of de luchtwegen.

Vermoed je koemelkallergie bij je baby? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de (huis)arts.

Vertraagde reactie

Bij dit tweede type allergie voor koemelkeiwit treden de symptomen pas op enkele uren of zelfs dagen na inname van koemelkeiwit. Deze reacties zijn daarom vaak lastiger te linken aan een allergie voor koemelkeiwit.

Bij deze vertraagde allergische reactie lijken er vrijwel altijd klachten aan maag en darm aanwezig. Voorbeelden van symptomen bij een vertraagde reactie op koemelkeiwit zijn een ongewone ontlasting zoals verstopping (moeizame ontlasting) en diarree, maagklachten en zure oprispingen (reflux). Baby’s met een vertraagde reactie hebben meestal geen last van hun luchtwegen.

Vermoed je koemelkallergie bij je baby? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de (huis)arts.

Gecombineerde reactie

Sommige baby’s hebben zowel een directe als een vertraagde reactie: dit wordt een gemengde allergische reactie genoemd. Vermoed je koemelkallergie bij je baby? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de (huis-)arts.