Reacties op de luchtwegen

Allergische reacties kunnen in verschillende delen van het lichaam klachten veroorzaken, zo ook op de luchtwegen. Wanneer 2 of meer organen betrokken zijn, is de kans op koemelkeiwitallergie groter. Dus heeft je baby alleen klachten aan de luchtwegen dan is de kans dat het een allergie is, een stuk kleiner dan wanneer je baby daarnaast ook nog last heeft van een bloederige ontlasting en daarbij nog overmatig huilt.

Verkoudheid, loopneusje

Een verkoudheid bij je kindje is lastig te voorkomen. Kleintjes hebben immers nog niet zoveel weerstand opgebouwd tegen verkoudheidsvirussen, en komen nu eenmaal vaak andere (verkouden) kindjes tegen. In de meeste gevallen gaat de verkoudheid vanzelf weer over binnen 1 à 2 weken. Soms houdt de verkoudheid langer aan, of gaat deze gepaard met een piepende ademhaling of koorts. Dan is het slim om een afspraak te maken bij de pediater.

Niezen

Als de neus- of keelslijmvliezen van je kleintje geprikkeld worden, moet je kindje niezen. Bij een voedselallergie, zoals koemelkeiwitallergie, niest je kindje niet alleen maar zal je ook andere klachten opmerken. 

Piepende ademhaling

Een piepende ademhaling is een continu, grof, fluitend geluid bij het ademen. Als je kindje een piepende ademhaling heeft of benauwd is, kan dit veroorzaakt worden door een vernauwing of belemmering van de luchtwegen. Als je kleintje vaker een piepende ademhaling heeft, kan een allergische reactie de oorzaak zijn. Goed om dit steeds met de pediater te bespreken.

Ademhalingsproblemen of kortademigheid

Milde ademhalingsproblemen bij een baby worden soms veroorzaakt door een verstopte neus of  inspanning. Bij kinderen met een allergie komen ademhalingsproblemen vaker voor dan bij kinderen die geen allergie hebben. Als je kindje vaak moeite heeft bij het ademhalen, is het belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen. De pediater kan jullie hierbij helpen.