Maag-darmreacties

Allergische reacties kunnen in verschillende delen van het lichaam klachten veroorzaken, zo ook bij de maag en de darmen. Wanneer 2 of meer organen betrokken zijn, is de kans op koemelkeiwitallergie groter. Dus heeft je baby enkel maag- en/of darmklachten dan is de kans dat het een allergie is, een stuk kleiner dan wanneer je baby daarnaast ook nog last heeft van een rode, opgezette huid en vaak de fles weigert.

Diarree (aantal keren per dag waterdunne ontlasting)

Je kindje heeft diarree als de ontlasting dun (waterig) is, de kleur en geur anders zijn dan je gewend bent én als je kleintje meer dan 8 stoelgangluiers op een dag heeft. Check de ontlasting van je kindje bij iedere stoelgangluier, zodat je makkelijk veranderingen opmerkt.

Oorzaak van acute diarree bij je baby
Wanneer baby’s en kinderen acute diarree hebben, komt dit meestal door een infectie. Meestal duurt diarree 1 of 2 dagen en gaat het weg zonder speciale behandeling. Naast de diarree kan je kindje ook andere klachten hebben, zoals misselijkheid, braken, koude rillingen, koorts of bloed in de ontlasting.

Oorzaak van chronische diarree
Houdt de diarree langer aan dan 14 dagen, dan is er vaak iets anders aan de hand. Misschien reageert je kleintje wel ergens op of heeft het een voedselallergie, zoals koemelkeiwitallergie. Goed om je pediater dan even te contacteren.

(Darm)krampjes

Veel baby’s hebben last van darmkrampjes vanaf de eerste 2 weken na de geboorte tot ze 3 tot 4 maanden oud zijn. De darmen van een kind zijn op die leeftijd nog niet helemaal volgroeid. Je baby is bij krampjes onrustig, trekt de beentjes vaak op, wordt rood en huilt langdurig. Meestal gebeurt dit een halfuur tot een uur na de voeding. Je baby kan ook lekker slapen en ‘vanuit het niets’ gaan huilen. Is je baby ontroostbaar en heeft hij/zij ook andere klachten (stijgt het gewicht bijvoorbeeld te langzaam en/of moet je kleintje meer dan 5 keer per dag overgeven), neem dan contact op met een arts. Buikkrampjes kunnen een teken zijn van koemelkeiwitallergie.

Bloed in de ontlasting

Heeft je kindje bloed in de ontlasting? Dit kan komen door een beschadiging of een aandoening in het maag-darmstelsel. Maar de ontlasting kan ook een andere kleur hebben door het eten van bijvoorbeeld bieten of tomaten. Of soms door het gebruik van medicijnen. Merk je toch bloed op in de ontlasting van je kindje? Neem dan meteen contact op met de pediater.

Oorzaak bloed in de ontlasting
Verstopping (geen of weinig ontlasting) en voedselallergie zijn bij kinderen de meest voorkomende oorzaken van bloed bij de ontlasting. Ontdek je bloed in de ontlasting van je kindje? Neem dan contact op met je arts.

Moeizame ontlasting

De eerste paar weken maken de meeste baby's meestal een paar keer per dag stoelgang. Maar als de vertering goed op gang komt, dan kan het zijn dat je baby veel minder stoelgang gaat maken. Zelfs 1 keer ontlasting in een paar dagen is bij borstvoeding nog helemaal prima. Als je kindje veel moeite heeft met de ontlasting, huilt tijdens het stoelgang maken of alleen windjes laat zonder echt resultaat, dan spreekt men van moeizame ontlasting. 

Oorzaak van moeizame ontlasting 
Verstopping wordt ook wel obstipatie genoemd. Obstipatie kan worden veroorzaakt door een tekort aan vocht. Ook als je de voeding van je kleintje aanpast, kan je een verandering in de stoelgang van je kleintje opmerken omdat de darmen van je kindje even moeten wennen aan de nieuwe voeding. Heeft je baby verstopping en daarnaast ook andere klachten? Dan is er misschien sprake van een koemelkeiwitallergie. Als verstopping de enige klacht is, is er waarschijnlijk een andere oorzaak voor.

Een opgeblazen buikje

Kinderen met een opgeblazen gevoel hebben vaak ook last van buikkrampjes, braken, diarree, obstipatie (verstopping; geen of weinig ontlasting), bloedige of donkere ontlasting of winderigheid. Kindjes met een opgeblazen buikje hebben vaak ook maagklachten en een slechtere eetlust. Hierdoor verliezen ze mogelijks wat gewicht, doordat ze minder eten en drinken.

Oorzaken van een opgeblazen buikje
Een opgeblazen buik kan verschillende oorzaken hebben, waaronder obstipatie, veel lucht in de darmen door huilen of een infectie. Ook voedselallergie zoals bijvoorbeeld koemelkeiwitallergie kan een opgeblazen buikje veroorzaken.

Zure oprispingen (reflux)

Bij reflux (zure oprispingen) stroomt de maaginhoud terug in de slokdarm. Reflux komt vaak voor bij baby’s, vooral tijdens de eerste 3 levensmaanden. Een mondje teruggeven is echter heel normaal. Zolang je kleintje er geen last van heeft, verder gezond is en normaal groeit, is er niets aan de hand en gaat het vanzelf over. Maar sommige kinderen hebben wel echt last van de reflux. Zijn de klachten ernstig dan noemen we dat gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ). Klachten kunnen bestaan uit pijn tijdens of na het voeden, ontroostbaar huilen, slecht slapen, niet willen eten of drinken, en klachten aan de luchtwegen. Als je je zorgen maakt om de klachten van je kleintje, dan is het goed om dit met de arts te bespreken.

Oorzaak reflux
Reflux wordt veroorzaakt doordat de sluitspier (sluiting) tussen de slokdarm en de maag nog niet helemaal ontwikkeld is. Als de maag vol is, kan de maag overlopen en komt er voeding terug omhoog naar de mond via de slokdarm. Bij ongeveer een derde van de kinderen met ernstige klachten bij reflux (GORZ) is er sprake van koemelkeiwitallergie.

Teruggeven, braken of overgeven

Bij teruggeven geeft je kleintje ‘een mondje terug’ van de borst- of flesvoeding, dat is een kleine hoeveelheid. Het is niet gek als er bij je kleintje wat voeding terugkomt, want het maagje is nog maar klein en het spiertje dat de maag sluit werkt nog niet optimaal. Bij braken of overgeven komen er meestal grotere golven voeding terug. 

Oorzaak teruggeven, braken of overgeven
Als je kindje vaker grote hoeveelheden melk krachtig uitbraakt na het voeden, neem dan contact op met je arts.