Verlichten van symptomen koemelkallergie

De meeste baby's hebben wel eens last van darmkrampjes of huiduitslag, of huilen veel. Meestal is er een onschuldige verklaring voor. Maar als je baby zich niet happy voelt door een koemelkallergie dan is het fijn om je kleintje wat verlichting te kunnen bieden.

Verlichting van huidklachten

Als de achterliggende reden van huidkachten bij je kindje een allergie is, is een dieetaanpassing nodig. Alleen op die manier wordt de oorzaak aangepakt. Maar er zijn natuurlijk wel dingen die je zelf kunt doen om de symptomen bij je kleine wat te verlichten. Lees hieronder meer.

Eczeem

Als je kleine eczeemklachten heeft waarbij de huid rood is en opgezet, dan is het smeren met een vette crème extra belangrijk. Het liefst 2x per dag met een dikke zalf zonder parfum. Zo bescherm je het huidje tegen invloeden van buitenaf. Verder gelden de tips genoemd bij het geïrriteerd huidje ook in geval van eczeem. Probeer bij contacteczeem te voorkomen dat de huid van je kindje in aanraking komt met algemeen irriterende producten, zoals ruwe wol en synthetische vezels, zeep en wasmiddel. En vermijd contact met geparfumeerde producten en stoffen als chloor, oplosmiddelen en sigarettenrook.

Het kan ook nodig zijn om eczeemplekjes te behandelen met hormoonzalf. Deze zalf wordt dan voorgeschreven door de arts. Kenmerkend voor deze zalf is dat je er niet zomaar mee kunt stoppen, het moet afgebouwd worden. Je arts of apotheker vertelt je daar meer over.

Geirriteerd huidje

Heeft je baby last van een droog, geïrriteerd of jeukend huidje? Het smeren van een vette zalf kan de huid bescherming en verzachting bieden. Ook is het verstandig om je kleine niet te vaak in bad te doen, dit kan het huidje extra uitdrogen. Als je kindje begint te krabben bij een geïrriteerde huid, zorg er dan voor dat dit geen krassen op het huidje achterlaat. Bijvoorbeeld door de nageltjes goed kort te houden en bij het slapengaan sokken over de handjes te trekken.
Luieruitslag
Heeft je kleintje vaak dunne poepluiers door de koemelkallergie, verschoon de vieze luier dan zo snel mogelijk. Maak de billetjes bij voorkeur schoon met een lauwwarm washandje of met babydoekjes zonder alcohol en parfum. Zo voorkom je luieruitslag en huidirritatie bij de billetjes van je baby.

 

Verlichting van maag- en darmklachten

Als de achterliggende reden van maag- en/of darmkachten bij je kindje een allergie is, is een dieetaanpassing nodig. Alleen op die manier wordt de oorzaak aangepakt. Maar er zijn natuurlijk wel dingen die je zelf kunt doen om de symptomen bij je kleine wat te verlichten. Lees hieronder meer.

Diarree

Een dunne poepluier heeft iedere baby wel eens. Maar als er sprake is van diarree is het belangrijk dat je kindje niet uitdroogt. Probeer daarom het vocht dat je baby verliest met de diarree, weer aan te vullen. Baby’s en kleine kinderen kun je extra borstvoeding of flesvoeding geven. Als de diarree langer aanhoudt, kun je in overleg met een arts speciale vloeistoffen met zout en suiker geven. Zo krijgt de baby het vocht, zout en suiker binnen die het met diarree verliest. Peuters die diarree hebben, kun je water, thee, bouillon en soep geven. Zorg naast het extra vocht voor voldoende vaste voeding in de vorm van bijvoorbeeld rijst, graanproducten, bananen, aardappels, gekookte wortelen of brood; deze voedingsmiddelen worden meestal goed verdragen bij diarree. Neem contact op met je (huis-)arts als je na 24 uur nog niet het gevoel hebt dat het beter gaat met je kindje. Dit is vooral belangrijk als je kindje jonger is dan 2 jaar.

Reflux

Heeft je kleine last van reflux (zure oprispingen) houd je kleine na het voeden dan minstens 30 minuten rechtop en leg je kleintje niet direct na het voeden op de rug. Het kan ook verlichting geven als je je baby tijdens en na het voeden de tijd geeft om een boertje te laten.

Spugen

Om spugen te verminderen kun je je kleintje het beste rechtop houden tijdens het voeden en kun je dezelfde tips toepassen als bij reflux. Geef ook liever kleine porties drinken dan grotere hoeveelheden en vermijd strakke kleding. Je kunt hier meer lezen over tips bij spugen.

Darmkrampjes

Bij darmkrampjes kun je met de beentjes van je kleintje fietsbewegingen maken of het buikje van je kleine masseren. Zo masseer je de darmen en kan er wat lucht ontsnappen uit het buikje. Dat lucht op!
Een warme kruik maken voor je kindje kan ook verlichting geven of hem/haar bij je dragen in een draagzak of -doek.

 

Verlichting bij andere klachten

Je kleine kan ook moeite hebben met slapen of maar blijven huilen. Dit kan een enorm impact hebben op je kindje en het hele gezin. Hier wil je dan ook het liefst zo snel mogelijk iets aan doen.

Bij een koemelkallergie is een dieetaanpassing nodig om de klachten bij de oorzaak aan te pakken. Maar we delen heel graag andere tips met je, die je kunnen helpen wanneer je kindje veel huilt, of slecht slaapt. Hopelijk kom je dan zelf ook nog eens aan slapen toe.

Is jouw kindje een echte huilbaby? Bekijk dan onze 8 top-tips!

Slaapt jouw baby maar niet goed door? We hebben een lijst met mogelijke oorzaken voor slecht slapen voor je opgesteld. Ook interessant: Bekijk de Q&A-sessie met slaapcoach Myrthe.

Heb je hulp nodig bij andere kwaaltjes? Doe dan de kwaaltjestest.