Kan mijn kindje reageren op borstvoeding?

Als je kindje koemelkeiwitallergie heeft, ontwikkelt het vaak pas duidelijke symptomen bij de overstap van borst- naar standaard flesvoeding. Je kleintje krijgt dan namelijk opeens een grote hoeveelheid intacte koemelkeiwitten binnen via de flesvoeding. Maar hoe zit het eigenlijk met borstvoeding? Kan je kindje daar ook op reageren? Hieronder leggen we het uit.

Kunnen de klachten bij borstvoeding toch komen door koemelkeiwitallergie?

Ook als je borstvoeding geeft, kan het zijn dat je baby allergisch reageert op koemelkeiwit. Als jij namelijk melk(producten) eet en/of drinkt, komt er in kleine hoeveelheden koemelkeiwit in de moedermelk terecht. Je geeft deze eiwitten als het ware door. De kans op klachten bij je kindje is wel een stuk kleiner dan bij flesvoeding op basis van koemelk omdat er minder koemelkeiwitten worden doorgegeven, en deze eiwitten zijn ook minder intact. Hierdoor is de kans op een koemelk-allergische reactie een stuk kleiner. Als je kindje een ernstige koemelkeiwitallergie heeft, is de kans op een reactie na het drinken van moedermelk groter.

Als uit de test via de pediater blijkt dat je baby met allergische klachten reageert op moedermelk, dan kun je het best alle voedingsmiddelen die koemelk bevatten vermijden. Hoe je dat doet? Je leest er hier meer over.