Hoe ontstaat een koemelkeiwitallergie?

Meestal wordt de koemelkeiwitallergie tijdens het eerste levensjaar bij je kleintje vastgesteld. Er wordt vaak aan een koemelkeiwitallergie gedacht wanneer een kindje (blijvende) klachten ontwikkelt na de overstap van borst- op flesvoeding. Je kindje krijgt dan namelijk van het ene op het andere moment een stuk meer koemelkeiwitten binnen. 

Kun je koemelkeiwitallergie voorkomen door alle koemelk weg te laten?

Lang is gedacht dat het vermijden van koemelk een koemelkeiwitallergie zou voorkomen. Daarom gingen tot enkele jaren geleden moeders van baby’s die in een allergisch gezin geboren werden op een koemelkvrij dieet. Maar we weten nu dat deze methode een tegenovergesteld effect kan hebben. Het is beter om baby’s te laten wennen aan kleine beetjes koemelk, zodat het immuunsysteem leert dat deze eiwitten veilig zijn. Moedermelk bevat kleine hoeveelheden koemelkeiwit omdat je zelf zuivelproducten gebruikt. Borstvoeding is en blijft de beste voeding voor baby’s. Ook bij allergie.

Denk je, op basis van bovenstaande informatie, dat je kindje een verhoogde kans heeft op het ontwikkelen van een allergie? Geef dit dan aan bij de pediater. Hij/Zij kan dan extra alert zijn op klachten die mogelijks voortkomen uit een (koemelk)allergie.

Oorzaken van koemelkeiwitallergie

Meestal is er niet echt een oorzaak aan te wijzen. Wel is het zo dat als er allergie in je gezin speelt, je kindje ook meer kans heeft op het ontwikkelen van een allergie. Heeft minstens één van jullie eczeem, hooikoorts, astma of een voedselallergie (gehad)? Wees dan extra alert op klachten bij je baby. Dit betekent natuurlijk niet dat je kindje ook
daadwerkelijk een allergie zal ontwikkelen. En andersom geldt ook, als er geen allergie in de familie voorkomt, kan je kleintje toch een koemelkeiwitallergie krijgen. Al lijkt die kans wat kleiner. 

Heeft je kindje last van eczeem, dan is de kans op een allergie groter. Er is namelijk een belangrijke relatie tussen eczeem en het ontwikkelen van een voedselallergie. Ook goed om te weten dat het starten met hapjes een invloed kan hebben op het ontwikkelen van een allergie, zeker bij eczeem. Lees hier meer over bij De stap naar vaste voeding