Uitleg over de symptomen

Eigenlijk kan ieder kind een koemelkeiwitallergie ontwikkelen. De symptomen van een koemelkeiwitallergie kunnen bij ieder kind anders zijn. Daardoor is koemelkeiwitallergie soms lastig te herkennen.

Herken de symptomen van koemelkeiwitallergie

De meeste baby’s huilen gemiddeld 2 uur per dag, en hebben wel eens last van huiduitslag, diarree, buikkrampjes, onrustige nachten of reflux. Meestal is de verklaring voor deze klachten onschuldig en gaan ze vaak vanzelf weer over. Echter, bij ongeveer 2 tot 5% van de baby’s is er sprake van een koemelkeiwitallergie en blijven de klachten aanhouden zolang er geen actie wordt ondernomen. Niemand kent jouw kindje beter dan jijzelf, dus vertrouw op je ouderlijk instinct wanneer je voelt dat er iets niet helemaal goed gaat.

Klachten aan meerdere organen?

Twijfel je of jouw kleintje een koemelkeiwitallergie heeft? Allergische reacties kunnen in verschillende delen van het lichaam klachten veroorzaken. Deze symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig. Wanneer 2 of meer organen betrokken zijn, is de kans op koemelkeiwitallergie groter. Dus heeft je baby enkel maag-darmklachten dan is de kans dat het een allergie is veel kleiner dan als je baby daarnaast ook een piepende ademhaling heeft of voedsel weigert. Meestal zie je de eerste klachten op de huid, in het maagdarmstelsel of op de luchtwegen. Daarnaast bestaat er nog een categorie ‘overig’, met andere veelvoorkomende klachten bij koemelkeiwitallergie.