Huidreacties

Allergische reacties kunnen in verschillende delen van het lichaam klachten veroorzaken, zo ook bij de huid. Wanneer 2 of meer organen betrokken zijn, is de kans op koemelkeiwitallergie groter. Dus heeft je baby alleen huidklachten dan is de kans dat het een allergie is, een stuk kleiner dan wanneer je baby daarnaast ook nog last heeft van een piepende ademhaling of erg rusteloos is.

Eczeem

Eczeem is een ontsteking van de bovenste lagen van de huid. Je kunt eczeem herkennen aan een droge en terugkerende huiduitslag met een of meer van de volgende symptomen: rode vlekjes, zwelling, jeuk en droogte, korstvorming, schilferen, vorming van blaasjes of korstjes en verdikking van de huid.

Oorzaken van eczeem bij baby’s
Eczeem bij baby’s kan worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem bij een voedselallergie. Of eczeem een oorzaak is of een gevolg van voedselallergie wordt nog volop onderzocht. Zeker is dat kinderen met atopisch/constitutioneel eczeem aanleg hebben voor het ontwikkelen van een (voedsel)allergie, waaronder koemelkeiwitallergie. Eczeem kan ook andere oorzaken hebben, zoals contacteczeem waarbij de huid reageert bij contact met een bepaalde stof.

Huiduitslag, rode, opgezette huid

Uitslag is een verandering van de huid. Door huiduitslag kan de huid van kleur veranderen (rode uitslag), jeuken, warm worden, hobbelig zijn, droog aanvoelen, barsten, blaasjes vormen, en pijnlijk zijn. Huiduitslag bij je baby kan plaatselijk zijn, of het hele lichaam bedekken. Enkele weken na de bevalling kan je kleintje last krijgen van een onrustig huidje, waarbij je bultjes kan opmerken. Deze bultjes worden veroorzaakt door de hormonen die je kindje tijdens de zwangerschap meekreeg, en verdwijnen vaak na een aantal weken vanzelf weer. Maak je je zorgen om de huiduitslag van je baby? Dan is het goed om even contact op te nemen met de pediater. 

Oorzaken huiduitslag bij baby’s
Huiduitslag kan verschillende oorzaken hebben. En ook de behandeling varieert, afhankelijk van de oorzaak. Bij baby’s kan de huiduitslag een symptoom zijn van koemelkeiwitallergie. Ongeveer 70% van de kinderen met koemelkeiwitallergie reageert via de huid. De uitslag zal dan pas verdwijnen als de diagnose koemelkeiwitallergie is vastgesteld en je kindje een koemelkvrij dieet heeft.