Algemene reacties

Allergische reacties kunnen in verschillende delen van het lichaam klachten veroorzaken. Wanneer 2 of meer organen betrokken zijn, is de kans op koemelkeiwitallergie groter. Meestal doen de symptomen zich voor op de huid, in de maag of de darmen en in de luchtwegen. Maar er bestaat ook een categorie met 'overige' klachten. Dit zijn andere veelvoorkomende klachten bij koemelkeiwitallergie die niet duidelijk aan een specifiek orgaan gelinkt kunnen worden.

Fles of borst weigeren

Lijkt je baby zin te hebben in de tepel of de fles, maar stopt je kleintje al snel met drinken? Dit kan een teken van voedselallergie zijn. Misschien hoest je kleintje ook na een aantal slokken of is het geïrriteerd. Neem contact op met de pediater als je kindje structureel de borst of fles weigert of problemen heeft met eten.

Overmatig huilen

Is je kleintje ontroostbaar? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Misschien heeft je kleintje wel last van buikkrampen, een moeizame ontlasting of huidirritatie. Veel van deze symptomen kunnen veroorzaakt worden door een koemelkeiwitallergie. De pediater kan van dichtbij met je naar deze symptomen kijken.

Onrustig gedrag of hangerigheid

Dat een baby hangerig is, is heel normaal. ‘Normale hangerigheid’ van baby’s begint meestal als ze 1-3 weken oud zijn, piekt op ongeveer 6 weken en eindigt bij 3-4 maanden. De meeste baby’s zijn ongeveer 2-4 uur per dag hangerig, ongeacht wat je doet. Een hangerig kindje wil graag bij de ouders op de arm of tegen de borst liggen. Ze lijken vaak ‘ontevreden’ met hun voedingen of huilen bij het (borst)voeden. De meeste kinderen zijn ’s avonds meer hangerig. En meestal slapen ze langer na dit ‘hanguurtje’. Normale hangerigheid treedt elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip op. Op andere momenten van de dag is je baby gewoon rustig en gelukkig.
Is je kindje langere tijd onrustig, of hangerig? Dan kan dat een eerste symptoom van een voedselallergie zijn.

Onrustig slapen

Goed om weten: kinderen met koemelkeiwitallergie kunnen onrustig gedrag vertonen, maar meestal is er een andere reden voor het onrustig slapen van je kleintje. Bespreek dit zeker met de pediater.

Overstrekken

Sommige baby’s strekken steeds hun benen en leggen hun hoofdje in de nek. De strekspieren in de rug spannen zich dan flink aan. We noemen dit ‘overstrekken’. Je baby ontspant niet en huilt meestal veel. Als overstrekken gebeurt tijdens het voeden, kan het een teken zijn van zure oprispingen (reflux). Reflux kan een symptoom zijn van koemelkeiwitallergie, maar dat is niet altijd het geval.

Vertraagde groei

Bij Kind en Gezin wordt de groei van je kindje goed bijgehouden. Zit er een afwijkende lijn in de groeicurve (en groeit je kleintje dus minder goed) dan zal men je doorverwijzen naar een pediater. Als er sprake is van een koemelkeiwitallergie dan groeit je kleintje daardoor minder goed, want door koemelkeiwitallergie kan het zijn dat je kindje niet alle voeding opneemt die het binnenkrijgt. Ook kan groeiachterstand ontstaan als een baby een ongeschikte voeding krijgt.

Zwelling van de lippen, de ogen en het gezicht

Bij een zwelling hoopt zich vocht op onder de huid. Bij een ontsteking kan de huid bijvoorbeeld opzwellen. Maar ook allergische reacties, bijvoorbeeld op koemelkeiwit, kunnen leiden tot zwelling in het gezicht, rond de ogen en van lippen. Neem in dit geval direct contact op met de pediater.

Anafylaxie

Bij anafylaxie is er sprake van een ernstige allergische reactie (bijvoorbeeld bij ernstige koemelkeiwitallergie). Gelukkig komt het zelden voor bij kinderen. Maar áls het gebeurt, moet er snel worden ingegrepen. Heeft jouw kleintje een verhoogd risico op anafylaxie? Dan geeft de arts je advies hierover en krijg je wellicht het advies om een epinefrine (adrenaline) injectiepen (de zogenoemde Epipen) in huis te halen.