Allergische reacties kunnen in verschillende delen van het lichaam klachten veroorzaken. Wanneer 2 of meer organen betrokken zijn, is de kans op koemelkallergie groter. Meestal doen de symptomen zich voor bij huid, maag en darmen en/of luchtwegen. Ook zijn er andere veelvoorkomende klachten bij koemelkallergie, die niet gelinkt kunnen worden aan een speciaal orgaan. Deze klachten vallen onder de categorie 'overige klachten'.

Vermoed je koemelkallergie bij je baby? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de (huis)arts. 

Fles of borst weigeren

Lijkt je baby zin te hebben in de tepel of fles, maar stopt je kleintje al snel met drinken? Dit kan een teken van voedselallergie zijn. Misschien proest je kleintje ook na een aantal slokken of is het geïrriteerd. Neem contact op met je arts als je kindje structureel de borst of fles weigert of problemen heeft met eten.

Overmatig huilen

Huilt je kleintje ontroostbaar? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Misschien heeft je kleine wel last van buikkrampen, een moeizame ontlasting of huidirritatie. Veel van deze symptomen kunnen veroorzaakt worden door een koemelkallergie. Je kunt met je baby naar de arts gaan en dit laten onderzoeken.

Onrustig gedrag of hangerigheid

Dat een baby hangerig is, is heel normaal. ‘Normale hangerigheid’ van baby’s begint meestal als ze 1-3 weken oud zijn, piekt op ongeveer 6 weken en eindigt bij 3-4 maanden. De meeste baby’s zijn ongeveer 2-4 uur per dag hangerig, ongeacht wat je doet. Een hangerig kindje wil graag bij de ouders op de arm of tegen de borst liggen. Ze lijken vaak ‘ontevreden’ met hun voedingen of huilen bij het (borst)voeden. De meeste kinderen zijn ’s avonds meer hangerig. En meestal slapen ze langer na dit ‘hanguurtje’. Normale hangerigheid treedt elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip op. Op andere momenten van de dag is je baby gewoon rustig en gelukkig.
Is je kindje langere tijd onrustig, of hangerig? Dan kan dat een eerste symptomen van een voedselallergie zijn.

Onrustig slapen

Als je kindje ’s nachts slecht slaapt, is dat vervelend. ’s Nachts, maar ook overdag kan je kleintje de gevolgen merken en bijvoorbeeld minder goed functioneren.

Goed om te weten: kinderen met koemelkallergie kunnen onrustig gedrag vertonen, maar meestal is er een andere reden voor onrustig slapen van kinderen. Bespreek dit eens met je arts.

Overstrekken

Sommige baby’s strekken steeds hun benen en leggen hun hoofdje in de nek. De strekspieren in de rug spannen zich dan flink aan. We noemen dit ‘overstrekken’. Je baby ontspant niet en huilt meestal veel. Als overstrekken gebeurt tijdens het voeden, kan het een teken zijn van zure oprispingen (reflux). Reflux kan een symptoom zijn van koemelkallergie.

Vertraagde groei

Op het consultatiebureau wordt de groei van je kindje goed bijgehouden. Zit er een afbuigende lijn in de groeicurve (en groeit je kleintje dus minder goed) dan zal de consultatiebureauarts een verwijzing geven naar een kinderarts. Als er sprake is van een koemelkallergie dan groeit je kleine daardoor minder goed: door koemelkallergie kan het zijn dat je kindje niet alle voeding opneemt die het binnenkrijgt. Ook kan groeiachterstand ontstaan als een baby niet de geschikte dieetvoeding krijgt.

Zwelling van lippen ogen en gezicht

Bij een zwelling hoopt zich meer vocht op onder de huid. Bij een ontsteking kan de huid bijvoorbeeld opzwellen. Maar ook allergische reacties, bijvoorbeeld op koemelk, kunnen leiden tot zwelling in het gezicht, rond de ogen en van lippen. Neem altijd direct contact op met de huisarts.

Anafylaxie

Bij anafylaxie is er sprake van een ernstige allergische reactie (bijvoorbeeld bij ernstige koemelkallergie). Gelukkig komt het zelden voor bij kinderen. Maar áls het gebeurt, moet er snel worden ingegrepen. Heeft jouw kleintje een verhoogd risico op anafylaxie? Dan geeft de arts je advies hierover en krijg je wellicht het advies om een epinefrine (adrenaline) injectiepen (de zogenoemde Epipen) in huis te halen.   

OOK BENIEUWD NAAR