Kan ik een koemelkeiwitallergie zelf vaststellen ?

Heeft je kindje klachten en denk jij dat die klachten veroorzaakt worden door een koemelkeiwitallergie? Bijvoorbeeld doordat je kindje onrustig wordt en klachten krijgt wanneer hij/zij iets met koemelk gegeten of gedronken heeft? Misschien klopt je gevoel. Je kunt zelf wel vermoeden dat je baby koemelkeiwitallergie heeft, maar om helemaal zeker te zijn, is een officiële diagnose van de pediater nodig.
 

Kan ik zelf een koemelkeiwitallergie vaststellen bij mijn kindje?

Helaas kan de diagnose koemelkeiwitallergie enkel met zekerheid door een arts gesteld
worden. De klachten zijn vrij algemeen en kunnen daardoor ook een andere oorzaak hebben dan koemelkeiwitallergie. Zonder uitgebreid onderzoek en een officiële diagnose, is het mogelijk dat veel aandacht uitgaat naar het bestrijden van (individuele) symptomen zoals eczeem of regurgitatie.
 
Vermoed je  dat je kindje een koemelkeiwitallergie heeft? Bespreek dit dan met de pediater. Niemand kent jouw kindje beter dan jijzelf. Vertrouw op je ouderlijk instinct. De arts kan een aantal testen doen om erachter te komen of je baby allergisch is voor koemelk.

Symptomen die bij koemelkeiwitallergie horen, zijn vaak heel uiteenlopend en kunnen daardoor gemakkelijk verward worden met klachten die door andere aandoeningen worden veroorzaakt. Bij een onjuiste diagnose wordt het lastig om de klachten aan te pakken. Wanneer je van plan bent over te stappen op een andere voeding, bijvoorbeeld bij (verdenking van) koemelkeiwitallergie, overleg dan altijd eerst met de pediater. Hij/zij kan je meer vertellen over de voeding en of deze geschikt is voor jouw kindje. Als je kindje inderdaad koemelkeiwitallergie blijkt te hebben, dan kan de pediater een specifieke voeding bij allergie voorschrijven.