De stap naar vaste voeding

Als je kleintje toe is aan de eerste hapjes, kies je natuurlijk voor een koemelkvrije optie. Ontdek hier hoe je die eerste hapjes het beste aanpakt. 

Wanneer is mijn kindje toe aan het eerste hapje?

Wanneer je kleintje je het eten uit de mond kijkt en begint te sabbelen op zijn vuistjes of speelgoed, dan is hij waarschijnlijk klaar voor de volgende stap: het eerste hapje! Niet alle kinderen zijn op hetzelfde moment toe aan het eerste hapje. Je kleintje mag, in overleg met je pediater, vanaf 4 maanden met de eerste oefenhapjes beginnen. Tot 6 maanden blijft borst- of flesvoeding de belangrijkste voeding voor je kindje. Behoefte aan inspiratie? Hier vind je voedingsschema’s en onze top-10 gezonde hapjes voor je kleintje. Ook het hapjesplan kan houvast bieden.

Een koemelkvrij dieet

Het voedingspatroon breidt zich steeds verder uit, wat best spannend kan zijn voor jou als ouder. Als je kindje een koemelkeiwitallergie heeft, dan kun je je baby uiteraard geen voeding geven die koemelk bevat. Je moet dan niet enkel rekening houden met de zuivelproducten, maar ook met  alle producten waar koemelk in verwerkt is. Ook in koekjes kan bijvoorbeeld melk zitten. 

Vroeger was het nodig om met een allergenenlijst naar de supermarkt te gaan om alle verpakkingen aandachtig te kunnen bestuderen. Gelukkig is dit niet meer het geval. Koemelk(eiwit) is namelijk een allergeen dat extra moet opvallen in de ingrediëntenlijst (bijvoorbeeld vetgedrukt, cursief of met HOOFDLETTERS). Ingrediënten met koemelkeiwit zijn soms gemakkelijk te herkennen (melkpoeder, melkbestanddelen, …). Maar soms is dit echt een uitdaging (boter, caseïne, wei, weipoeder,…). Bij ingrediënten waarbij het onduidelijk is met welk allergeen we te maken hebben, is het verplicht om dit aan te geven tussen haakjes zoals bijvoorbeeld: ‘caseïne (melk)’. Bij ingrediënten op basis van wei-eiwit wordt het aangeven van ‘(melk)’ nog wel eens vergeten. 

Dus het is slim om een idee te hebben van de allergenen waar je op moet letten. We hebben ook enkele praktische tips voor jou op een rijtje gezet.
 

Alternatieven voor koemelk

Er zijn tegenwoordig tal van melkvervangers te vinden in de supermarkt. Veel daarvan lijken best aantrekkelijk, omdat ze geen koemelk bevatten. Zoals melk van andere dieren: geitenmelk. En plantaardige alternatieven: soja-, haver-, rijst-, kokos- en amandeldrank. Toch worden deze koemelkalternatieven afgeraden. Deze vervangers hebben een minder goede voedingswaarde dan bijvoorbeeld borstvoeding of (hypoallergene) opvolgmelk en beantwoorden dus onvoldoende aan de voedingsbehoeften van je kindje. 

Sojamelk bij koemelkeiwitallergie

Tot de leeftijd van 6 maanden is borstvoeding de belangrijkste voeding en zijn de eerste hapjes uitsluitend een aanvulling op volledige borsten/of flesvoeding. Anders dan je misschien zou denken, is sojamelk geen goede vervanger voor koemelk voor je kleintje. Vooral jonge kinderen met atopisch eczeem kunnen gemakkelijk een soja-allergie ontwikkelen. Als je kindje naast eczeem ook nog een voedselallergie heeft, zoals koemelkeiwitallergie, dan is de kans op een soja-allergie 1 tot 4%. Geef je baby daarom liever borstvoeding of hypoallergene flesvoeding.

ook benieuwd naar