Als ouder is het heel normaal dat je met veel vragen zit wanneer je kindje een koemelkeiwitallergie heeft. Daarom beantwoorden wij hieronder graag de 10 vragen die het meest worden gesteld door ouders in dezelfde situatie. Hebt u nog bijkomende vragen? Neem dan gerust contact op met onze babyvoedinglijn

1. Is een allergie hetzelfde als een intolerantie?

Nee, bij een voedselallergie is ons immuunsysteem betrokken en bij een voedselintolerantie niet. Intolerantie kan optreden tegen allerlei voedings¬stoffen en beperkt zich dus niet alleen tot eiwitten. Zo kan een kindje intolerant zijn voor melksuiker (= lactose). Andere producten waarop een reactie kan optreden zijn bijvoorbeeld: aardbeien, tomaat, varkensvlees, chocolade en verschillende specerijen. De klachten bij een voedselallergie en voedselintolerantie lijken veel op elkaar en in de praktijk worden de begrippen vaak verward. Voedselovergevoeligheid is de verzamelnaam voor deze twee problemen. Om te kunnen bepalen of je al dan niet een intolerantie of allergie hebt is een diagnose door een arts vereist.

2. Mijn kindje heeft last van huiduitslag. Wat kan ik hieraan doen?

Huiduitslag kan verschillende oorzaken hebben. De huid van een baby is erg gevoelig. Zo kan een baby bijvoorbeeld reageren op een wasproduct of een zeep. Door warmte of de koud kan een kindje ook huiduitslag hebben. Vraag in dit geval bij je apotheek een gepaste zalf. Als je kindje last heeft van vuurrood eczeem samen met andere symptomen zoals piepende ademhaling, krampjes, constipatie, reflux, enz. dan kan dit een teken zijn van koemelkeiwitallergie. Neem contact op met je arts om dit te bespreken.

3. Welke klachten heeft een kindje bij een koemelkeiwitallergie?

De klachten zijn in te delen in 4 categorieën:
• Huidklachten (bv. eczeem)
• Luchtwegklachten (bv. piepende ademhaling)
• Maag-darmklachten (bv. krampjes, reflux, constipatie)
• Overige klachten (bv. heel veel huilen op een dag of slecht slapen)
Heeft je kindje klachten in 2 of meer categorieë, dan is het mogelijk dat je kindje een koemelkallergie heeft. Neem zeker contact op met je arts.

4. Wanneer er op de verpakking staat, “kan sporen bevatten van melk”, hoe moet ik dit zien?

“Kan sporen bevatten van melk” wordt gebruikt door fabrikanten als er een product wordt gemaakt dat in aanraking kan komen met melk. Het is dan moeilijk om in te schatten hoe hoog het risico is. In dit geval, is het beter om het product te vermijden voor de zekerheid. Vraag zeker ook raad aan je arts.

5. Wat mag mijn kindje wel of niet eten bij een koemelkeiwitallergie?

De producten waar er sowieso al melk in zit zijn bijvoorbeeld: boter, yoghurt en kaas. Maar melk kan ook in bepaalde producten verstopt zijn zoals in koekjes. Melk is een allergeen dat verplicht op de verpakking vermeld moet zijn bij de ingrediënten. Het is daarom belangrijk om verpakkingen goed te lezen. Als er ‘melk’ op vermeld staat, dan vermijd je het product best.

6. Hoe weet ik of mijn kindje een allergie heeft?

Dat is niet zo gemakkelijk te ontdekken. Problemen als reflux, darmkrampjes, diarree, huilen, eczeem, astma, bronchitis en ontroostbaar huilen kunnen worden veroorzaakt door een voedselallergie. Zeker als er in de familie allergieën voorko¬men, is het goed hierbij stil te staan. Echter, reflux bijvoorbeeld kan worden veroor¬zaakt door te snel of te veel eten of drinken en diarree door een eenzijdig voedingspatroon. Denk niet te snel aan een allergie, want anders leg je je kind onnodig veel beperkingen op. De klachten zijn in te delen in 4 categorieën: huidklachten, luchtwegklachten, maag-darmklachten en overige klachten. Heeft je kindje klachten in 2 of meer categorieën, dan is het mogelijk dat je kindje een koemelkallergie heeft. Neem in die situatie contact op met je arts om het te bespreken.

7. Op welke producten kan allergisch worden gereageerd?

Omdat baby’s in het eerste levensjaar veelvuldig worden blootgesteld aan koemelk, is koemelkallergie de allergie die op jonge leeftijd het meeste optreedt. Het is een reactie van het immuunsysteem. Gelukkig is het meestal een tijdelijke zaak. Veel kinderen groeien er op latere leeftijd (rond 1 jaar) uit. Als er sprake is van een koemelkeiwitallergie zal de voeding worden aangepast in overleg met de arts.

8. Ik ben allergisch aan koemelkeiwit, zal mijn kindje hier ook last van hebben?

De kans bestaat dat je baby een koemelkeiwitallergie ontwikkelt als er minstens één ouder, broer of zus hier ook mee kampt. Raadpleeg bij twijfel uw arts voor een diagnose.

9. Kan mijn kindje uit een allergie groeien?

De meeste kindjes groeien uit hun allergie rond de leeftijd van 1 jaar. Neem contact op met je arts om dit na te kijken en te bespreken.

10. Ik geef borstvoeding aan mijn kind en hij heeft een koemelkeiwitallergie. Moet ik stoppen met de borstvoeding?

Je hoeft zeker niet te stoppen met het geven van borstvoeding. Borstvoeding is de allerbeste voeding voor je kindje. Wel zul jij je eetpatroon moeten aanpassen door een koemelkeiwitvrij dieet volgen. Hierdoor kan je kindje nog lang van borstvoeding genieten.