Hoe vaak komen voedselallergieën voor?

Voedselintolerantie en andere niet-allergische reacties op voeding worden vaak verward met voedselallergieën. Dit leidt tot het verkeerde beeld dat voedselallergieën vaker voorkomen dan eigenlijk het geval is.

Ongeveer een op de vier ouders meldt dat hun kind één of meer ongewenste reacties heeft op voeding. In werkelijkheid heeft slechts 5% tot 10% van alle jonge kinderen last van voedselallergie, maar dit aantal neemt wel toe, vooral in ontwikkelde landen. De meeste voedselallergieën ontstaan in het eerste levensjaar en verdwijnen gaandeweg weer. Kinderen die één voedselallergie hebben, kunnen vooral ook overgevoelig zijn voor andere voeding. Daarnaast veroorzaken bepaalde voedingsmiddelen vaker allergische symptomen dan andere, vooral:

  • koemelk
  • vis en schaal- en schelpdieren
  • kippeneieren
  • pinda's en noten
  • sojabonen
  • tarwe

Dit betekent niet dat u deze voeding voortaan niet meer aan uw kind moet geven. Het is beter om te wachten tot de kinderarts of diëtist van uw kind vast heeft kunnen stellen dat deze voeding inderdaad een trigger is voor een allergische reactie bij uw kind. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat u het risico van uw kind op een allergie in een later stadium verlaagt door potentieel allergene (allergie veroorzakende) voeding te vermijden.

Een juiste diagnose is belangrijk voor de beste behandeling en een evenwichtig voedingspatroon. Licht de kinderarts en/of diëtist van uw kind in zodra u mogelijke klachten als gevolg van voedselallergie herkent!

ESPGHAN Committee on Nutrition. J PediatrGastroenterolNutr, vol. 46, nr. 1, januari 2008

Wood.PEDIATRICS vol. 111, nr. 6, juni 2003

Gerelateerde Links