Kortedarmsyndroom (Short Bowel Syndrome)

SBS is een niet-allergische aandoening waarbij meer dan de helft van de dunne darm verwijderd is.

SBS (de Engelse afkorting van 'Short Bowel Syndrome') treedt op wanneer een flink deel van de dunne darm verwijderd wordt. De dunne darm speelt een belangrijke rol bij de vertering. Ongeveer 90% van de voedingsstoffen en het vocht dat het lichaam van uw kindje nodig heeft, wordt daarin opgenomen. Als een deel van de dunne darm wegvalt, wordt het oppervlak dat belangrijke voedingsstoffen en vocht opneemt kleiner. Zuigelingen en kinderen reageren wisselend op het verlies van een deel van de dunne darm. Dit hangt af van de hoeveelheid en het deel van de dunne darm dat verloren is gegaan. De kinderarts of diëtist in het ziekenhuis kan aan kinderen met SBS speciale zuigelingenvoeding voorschrijven.

De voedingstherapie voor SBS richt zich op twee doelen:

1)      Ondersteuning van de darmen, zodat die zich aan kunnen passen aan de beschadiging;
de darmen passen zich door groei na verloop van tijd aan, waardoor ze meer voedingsstoffen op kunnen nemen en voeding normaal kunnen verteren.

2)      Handhaving van de voedingsstabiliteit;
dit houdt in dat de darmen - tijdens de periode van aanpassing - hulp nodig hebben bij het opnemen van voedingsstoffen. Om te zorgen dat u alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, kan uw kinderarts besluiten u speciale voeding voor te schrijven die gemakkelijker door de dunne darm wordt opgenomen, zoals aminozuurvoeding.

Bines et al. JPGN 1998; 26: 123-128