Gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ)

Gastro-oesofageale refluxziekte of onregelmatig ernstig spugen kan een ernstige aandoening zijn bij zuigelingen en veroorzaakt worden door voedselallergie of KMA.

Tijdens de eerste levensmaanden boeren en spugen baby's geregeld na een maaltijd en dat is niet iets om bezorgd over te zijn. Dit is de normale reflux. Sterker nog, oprispingen zijn de meest voorkomende klachten die minimaal eenmaal per dag bij een derde van alle zuigelingen van 4 maanden oud voorkomen. Zure reflux heeft normaal gesproken geen invloed op de groei of het welzijn van een baby en betekent niet dat er iets mis is.

Bij sommige baby's kan zure reflux echter een aanwijzing zijn voor ernstigere aandoeningen, zoals gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ). We praten alleen over GORZ wanneer uw baby grote hoeveelheden voeding uitspuugt, niet alleen na het voeden maar ook op allerlei momenten van de dag, lang na de maaltijd. De gebruikelijke verschijnselen zijn:

  • veelvuldig spugen, waarbij voedings- en maagzuren uit de mond spuiten
  • grote hoeveelheden spuug, meer dan een of twee eetlepels per keer
  • de spuug heeft een afwijkende kleur, groen of bruin
  • langzame gewichtstoename en weigering om te eten, ondanks schijnbare honger tussen voedingsbeurten
  • andere ziekteverschijnselen, zoals koorts, diarree of moeilijkheden bij het ademhalen

 

Gastro-oesofageale refluxziekte kan een manifestatie zijn van andere aandoeningen, zoals een voedselallergie of KMA. Indien er een voedselallergie vermoed wordt, kan de kinderarts van uw kind ter vervanging van hypoallergene voeding een eliminatiedieet voorstellen. Op die manier wordt voldaan aan de voedingsbehoeften van een kind met GORZ.

 

Raadpleeg de kinderarts van uw kind ogenblikkelijk als u vermoedt dat uw kindje GORZ heeft.

 

Hill et al. J Pediatr 200; 136; 641-7

Thomson et al. Pediatr Asthma, Allergy AndImmunol 2006; 19(4):205-213

Meervoudige voedselallergie