Meervoudige voedselallergie

Kinderen die allergisch zijn voor verschillende veel voorkomende voedingseiwitten, zoals koemelk, kippeneieren, pinda's en sojabonen, hebben een meervoudige voedselallergie.

Meer dan de helft van de kinderen met een voedselallergie is allergisch voor meer dan één voedingseiwit. In zeldzame gevallen hebben ook baby's met borstvoeding last van een meervoudige voedselallergie. Zuigelingen die last hebben van een meervoudige voedselallergie kunnen soms negatieve reacties vertonen op een intensief gehydrolyseerde voeding. Zuigelingen die intensief gehydrolyseerde voeding niet verdragen, kunnen veilig gevoed worden met aminozuurvoeding.

Een eliminatiedieet kan helpen bij de dieetbehandeling van kinderen met meervoudige voedselallergie. Als aanvulling op het beperkte dieet zijn er verscheidene vervangende producten beschikbaar die uw kindje alle benodigde voedingsstoffen geven, zoals intensief gehydrolyseerde voeding of aminozuurvoeding. Ze zijn op verschillende wijze geproduceerd, want intensief gehydrolyseerde voeding bevat koemelkeiwit dat afgebroken is in kleine deeltjes terwijl aminozuurvoeding bestaat uit niet-allergene aminozuren.

Raadpleeg de kinderarts van uw kind als u vermoedt dat uw kind meervoudige voedselallergie heeft!


Hill et al. J Allergy ClinImmunol 1995; 96: 386-94

Hill et al. J Pediatr 1999; 135; 118-21

Kortedarmsyndroom (Short Bowel Syndrome)